Organic roste a konverzní poměr padá? Snadná pomoc!

Dne 17. 12. 2018 SEO

Staráte se o svoje webové stránky, optimalizujete je pro organické vyhledávání a vše šlape, jak má. Návštěvnost roste jako z vody a tržby na e-shopu také. Ne však tak rychle jako návštěvnost. Proč? Může za to konverzní poměr, který nejspíše začal klesat. Jak je to možné a co je potřeba udělat pro to, abyste tento trend zvrátili? Ukážu vám to na konkrétním příkladu našeho klienta Originální tonery.cz.

Budu vycházet z předpokladu, že již víte, jak na SEO. Že vám nejsou cizí on-page ani off-page faktory, že umíte udělat analýzu klíčových slov, vytvořit obsahovou strategii a plníte svůj firemní blog. Tyto a další aktivity se pak promítají do rostoucí organické návštěvnosti. Vašeho kvalitního obsahu si všímá Google a umísťuje vaše články a produkty na vyšších příčkách v SERPu. Potud tedy vše funguje. Pojďme se podívat na pár čísel.

 

Organic vs. konverzní poměr v číslech

Na níže uvedeném grafu je vidět vývoj organických přístupů na e-shop Originálních tonerů. Modrou barvou je zobrazený letošní organic, oranžovou barvou je zobrazena organická návštěvnost za loňský rok. Je tak vidět velký meziroční nárůst, v posledních měsících se tento trend navíc ještě výrazně zvyšuje.

 

Organic-roste-CRO-padá-1-1024x406.jpg

Zdroj: Google Analytics e-shopu originalnitonery.cz

Jak je vidět, organická návštěvnost vyrostla doposud meziročně o 161,71 %, razantně vzrostly i tržby, avšak ne tak rychle – “pouze” o 49,51 %. Jak analyzovat příčinu tohoto jevu?

 

Sledujte vstupní stránky

Nejprve byste se měli zaměřit na změny u vstupních stránek. Pokud totiž intenzivně pracujete na obsahové části na úrovni blogu, měli byste vidět něco takového.

 

Organic-roste-CRO-padá-2-1024x743.jpg

Zdroj: Google Analytics e-shopu originalnitonery.cz

Kromě homepage, která bývá nejčastější vstupní stránkou, se dalšími nejčastějšími vstupními stránkami stávají blogová sekce a konkrétní blogové články.

Tím jsme zároveň narazili na onu příčinu poklesu konverzního poměru, protože obsahové sekce e-shopů nebývají z pohledu konverznosti stránek na takové výši jako třeba výpisy produktů či jejich detaily.

 

Blog funguje trochu jinak

Přestože obsahem svého blogu zaujmete řadu návštěvníků, kteří na něm stráví solidní množství času, nakonec z vašeho e-shopu klidně odejdou, aniž by nakoupili. To je běžné.

Blogová část vašeho webu totiž funguje trochu jinak než část produktová. Primárním účelem blogu není prodávat, ale vzdělávat. Budovat vztah se zákazníkem a upevňovat povědomí o vás jako o autoritě v oboru. Tím potřebný tlak na okamžitý nákup samozřejmě klesá.

Dají se však podniknout relativně jednoduché kroky, kterými můžete prodejní potenciál blogu zvýšit a konverzní poměr podpořit.

 

Jak zvýšit konverzní poměr e-shopu?

Jak je vidět na prvním grafu, našemu klientovi i přes pád konverzního poměru vzrostly tržby o skoro 50 %. Mohly by ale vzrůst ještě více, pokud se postaráme o to, že na blogu nebudeme potenciální zákazníky pouze vzdělávat, ale pokusíme se je třeba po přečtení článku navést do e-shopu. Zde jsou 4 ověřené tipy.

 

Naveďte je do e-shopu pomocí odkazů

Zmiňujete ve vašem blogovém článku nějaké konkrétní produkty či kategorie? Udělejte z nich odkaz a ukažte čtenářům produkt na e-shopu. Tím, že takto propojíte blogový článek s e-shopem, budou si vás návštěvníci více spojovat i s produktem a nejen s tématem, o kterém si právě něco přečetli.

 

Zařaďte na konec článku rozcestník

Návštěvník si přečetl váš článek a pokud mu neukážete zajímavou cestu, kam na webu pokračovat, odejde. Ukažte mu tedy nějaký navazující článek nebo mu rovnou ukažte banner ve stylu: “Víte, že si tento produkt u nás můžete i koupit?”. Když mu ukážete nějakou další možnost na e-shopu, zvýšíte tím pravděpodobnost, že na e-shopu zůstane. A že nakoupí.

 

Organic-roste-CRO-padá-3-1024x190.jpg

Propojení článku s webem se dá udělat třeba takto. Z odkazu v první větě se prokliknete na další odborný článek a tlačítko na konci přivede návštěvníka rovnou na váš kontakt.

Zdroj: originalnitonery.cz/blog

 

Floating banner je také cesta

Zajímavou možností je zobrazovat v blogové sekci banner, který je přichycen na horní liště prohlížeče. Prostřednictvím tohoto banneru můžete zákazníkovi ukázat aktuální promoakci, můžete jej navést do relevantní e-shopové kategorie nebo ukázat konkrétní produkt, který v článku zmiňujete. Cílem je opět snaha o další proklik v rámci e-shopu, ideálně do e-shopové části.

 

A co když ze stránek stejně odejde?

Nezoufejte. Pokud si člověk přečte váš článek a odejde, neznamená to žádnou tragédii. Tomuto člověku jste právě ukázali, že dané problematice rozumíte a že jste specialisté na svůj obor. Cílem blogu totiž určitě není, aby nakoupilo všech 100 % čtenářů. Přesto ale po jeho odchodu z webu využijte remarketing, abyste jej upozornili na nejnovější blogový článek. Takto se vám podaří dostat jej zpět na web.

Druhou možností je lidem, kteří navštívili váš blog, ukázat konkrétní reklamní sdělení, prostřednictvím kterého budete komunikovat váš produkt nebo službu. Pokud je tento člověk v poslední fázi nákupního rozhodování, bude na něj tento remarketing fungovat.

POZOR! Všechna doporučení – kromě toho posledního – vedou k postupnému zvyšování konverzního poměru ve zdroji “Organic”. Poslední doporučení však z logiky věci nemá vliv na zvýšení konverzního poměru v organicu, nýbrž v rámci kampaně, prostřednictvím které budete dělat remarketing. Je tedy nutné tento remarketing správně cílit a vyhodnocovat, jak je vidět na ukázkovém příkladu:

 

Organic-roste-CRO-padá-4-1024x408.jpg

Zdroj: In creative

Pozn. 1: Díky využití remarketingu cíleného na návštěvníky blogu může v této modelové situaci dojít k růstu konverzního poměru o 0,3 procentní body z 1,5 na 1,8. Konverzní poměr se tak může přiblížit původní hodnotě 2 %.

Pozn. 2: K nákladovosti růstu návštěvnosti blogu je pak v tomto případě nutné započítat náklady na remarketing.

 

Pusťte se do zvyšování konverzního poměru

Podívejte se, jak se vyvíjí konverzní poměr vašeho e-shopu v různých částech webu, na různých zařízeních a pro různé produktové kategorie. Analyzujte, jaké jsou příčiny pádu konverzního poměru a pokud intenzivně pracujete na blogové části, po přečtení tohoto článku už víte, co se s tím dá dělat.

Tento článek je jen velmi malým segmentem disciplíny, které se říká CRO – Conversion Rate Optimisation, tedy optimalizace konverzní míry. Pokud chcete pomoci se zvýšením výkonu vašeho e-shopu třeba na úrovni konverzní míry, ozvěte se nám. Rádi vám s tím pomůžeme.

 

Michal Baturko Olbert

ZPĚT NA VÝPIS BLOGU chci nezávaznou konzultaci

Naše kompetence