KitchenAid: E‑mailingem k milionovým tržbám

Dne 27. 4. 2023 publikoval Veronika Houdková & Aneta Dvořáková E‑mailing Případové studie

Je to levné, je to milé, je to funkční a z velké části automatizované, co je to?
Jasně, e-mailing! Když se dělá dobře a kreativně, můžete mít za málo peněz hodně muziky. V našem případě jsme z pár ingrediencí udělali pořádnou hostinu, na které si smlsne klient KitchenAid i jeho zákazníci. Inspirujte se, jak vyladit svou e-mailingovou strategii tak, abyste z tohoto skvělého kanálu upekli ty nejkřupavější výsledky.

 

CS KitchenAid emailing první obrázek článku.jpg

Jak se tvoří lovebrand…

KitchenAid je lovebrand, teď už se nebojíme říct, že i v Česku. Zabývá se prodejem kuchyňského příslušenství té nejvyšší kvality, a to s designem, který lidé zkrátka milují. Naším úkolem tak je jménem výhradního českého distributora budovat se zákazníky silné citové pouto, aby značce zůstali věrní.

 

KitchenAid je lovebrand

KitchenAid je značkou pro ty, kteří chtějí tvořit výjimečné věci. A tak jsme také přistoupili k e-mailingu.

Dlouhodobý vztah se zákazníkem je totiž v marketingu to nejsilnější. Daleko za ním je argumentace slevami, benefity či dopravou zdarma. My jsme se proto rozhodli zákazníky značky KitchenAid hlavně inspirovat, zajímavým obsahem tvořit společné příběhy a budovat brand. Jedině tak získáme a udržíme opravdu loajální zákazníky. A pravidelná rozesílka kreativní inspirace do kuchyně? Ta je ideálním nástrojem pro tyto účely. Například Marek Prokop říká:

 

„Brand je to, co si o vás lidé říkají, když odejdete z místnosti.“ 

 

A co si o značce KitchenAid říkají tvořivé a v kuchyni zdatné ženy, které tvoří převážnou část naší cílovky i e-mailové databáze? Podle výsledků jim naše pravidelné návštěvy v mailových schránkách dělají stále větší radost.

 
S láskou v kuchyni

Láska prochází žaludkem, to je známá věc. Stejně tak dobře nastavené a obsahem skvěle zásobené e-maily vytváří dlouhodobý vztah ke značce.

E-mailing z nuly na sto

Začali jsme v dubnu 2019, a to téměř z úplné nuly. Kromě volné ruky od klienta co se týče veškerého nastavení, strategie i kreativ jsme měli databázi kontaktů pouze od zákazníků, kteří už nakoupili. Tady je stručný seznam úkolů, který bude postupně stát před každým e-mailingovým triumfem:

  • Rozšířit databázi – více adresátů, větší možnosti segmentace, větší možnosti personalizace obsahu, větší efektivita.

  • Nastavit kompletní Ecomail – od importu kontaktů po nastavení automatizací.

  • Nastavit obsah – prodej ano, ale hlavní je příběh, inspirace a brand. Konverze pak přijdou samy.

  • Nastavit strategii – kdy půjdou pravidelné rozesílky, kdy retence, kdy automatické e-maily?

  • Budovat brand – brand nese každý jeden e-mail. A my se s každým textem i obrázkem snažíme upevnit vztah s našimi zákazníky.

  • Zvýšit open rate, zvýšit návštěvnost webu, zvýšit tržby, podporovat ostatní kanály a hlavně blog.

Obsah je král

A v e-mailingu to platí dvojnásob. Jak to udělat, aby vaše e-maily neletěly rovnou do koše? Správně, obsahem, který bude lepší než ostatní. Dost bylo prodejních textů a výzev k akci. My jsme se zaměřili více na vyprávění příběhů, sezónní inspiraci a samozřejmě dominantou pro kuchyňské příslušenství jsou recepty!

Obsahové nastavení e-mailingu

V e-mailech neprodáváme. Bavíme, inspirujeme, vyprávíme příběhy. A prodeje rostou jen tak mimochodem.

Obsah newsletterů KitchenAid tak doslova voní po dobrotách a kuchyňských kouzlech. Takové e-maily zkrátka chcete číst, i kdybyste nebyli nadšenou domácí kuchařkou či pekařkou, na které cílíme především.

Oceněné e-maily.

Naše e-maily získaly ocenění od evropské centrály KitchenAid v Belgii. Nedostali jste náhodou chuť na dýňovou polévku?

Bez strategie nebudete zákazníkům nablízku

A to by byla velká škoda. My jsme si zvolili 2 klasické typy kampaní, abychom našim zákazníkům dokázali nabídnout jak sezónní a inspirativní e-maily, tak i praktické informace a samozřejmě i nějaký ten prodejní obsah, bez toho to úplně nejde.

 

Pravidelné rozesílky

Pravidelné rozesílky posíláme na databázi zpravidla 2x do měsíce, samozřejmě v případě akcí a například vánoční sezóny je to častěji.

Jaké jsou typy obsahu pravidelných rozesílek?

Brandové: vánoční tabule, tipy na dárky (často dle témat blogových článků).

Prodejně-brandové: MDŽ, Valentýn, Vánoce, Velikonoce, svatby, Back to school.

Recepty: zaměřené čistě na recepty, např. jedlé dárky.

Informativní: informace o novinkách, akcích, soutěžích na soc. sítích.

Prodejní: zaměřené čistě na jeden typ produktu/jednu barevnou řadu.

Automatizace

Automatizace mají lepší výsledky oproti pravidelným rozesílkám, protože mají to kouzlo, že zachytí uživatele vždy ve správný čas a s obsahem, který ho zajímá. 

Jaké používáme typy automatizací?

Sběr kontaktů přes pop-up okna na HP a blogu + welcome automatizace: láká nové kontakty na nabídku novinek, článků a inspirace.

Reaktivační kampaň: Nabídne slevy neaktivním kontaktům s cílem obnovit zájem zákazníků.

Výroční kampaň: Připomene se zákazníkům, kteří u nás nakoupili před rokem 

Opuštěný košík: Připomene zákazníkům nedokončenou objednávku, must have pro každý e-shop!

Cross-sell: kuchyňské roboty: Koupili si u nás robota? Nabídneme jim příslušenství. Jednoduché a účinné.

Naposledy prohlížené produkty: Co jste si u nás prohlíželi a zatím nekoupili? Ukážeme vám to skvělé zboží ještě jednou.

Svátková kampaň: Sleva a blahopřání v den svátku potěší a skvěle funguje.

 

Pro zvýšení úspěšnosti kampaní odesíláme několik dní po první rozesílce i druhou na segment těch, kteří předchozí rozesílku neotevřeli a nenakoupili za posledních x dní. Osvědčilo se nám totiž, že konverze chodí i z těchto rozesílek. 

A někdy přitlačíme ještě víc – 3. kolo newsletteru o slevové akci přineslo tržbu 156 000 Kč s Open rate 24 % a Click rate 5 % a jde o druhý nejúspěšnější newsletter z hlediska tržeb. 

Scénář automatizace.

 I takhle může vypadat scénář automatizace s mnoha a mnoha podmínkami, aby každý zákazník dostal právě to, po čem zrovna touží.

Udáváme evropské trendy

Jak kromě čísel poznáte, že to děláte dobře? Když to ocení klient. A když to ocení i mateřská společnost klienta, má to ještě větší váhu. V roce 2020 jsme se s třemi našemi newslettery staly v Belgii trendsettery pro další distributory značky KitchenAid v rámci celé Evropy. Tady se na ně můžete podívat:

Jaké e-maily baví?

Jak se dostat na Open rate e-mailu až na neuvěřitelných 52 %? Přece skvělým aktuálním tématem a příjemným lákavým zpracováním. Takhle se nám to daří u vánočních inspirativních kampaní.

 

Vánoční e-maily.

Nejúspěšnější e-mail z hlediska Open rate? Tady ho máte. Voní cukrovím a inspirací na dárky.

Jaké e-maily prodávají?

Jasně, prodejní e-maily součástí strategie musí být. Když hezky ladí s celkovým vyzněním brandu, nic to nenaruší a občasná sleva naši značku nijak nedevalvuje a naopak přináší skvělé tržby. Tenhle jediný e-mail přinesl klientovi na tržbách úžasných 290 000 Kč!

 
Prodejní e-mail.

Slevy platí vždy a všude. My s nimi neplýtváme, ale když už se do nějaké akce pustíme, stojí to za to.

Poctivou prací k milionům

Díky pečlivě sledovaným statistikám víme, že naše strategie funguje a přináší nám, zákazníkům i klientovi pořádnou radost. Na základě dat navíc vše optimalizujeme, abychom byli co nejefektivnější. Co jsme tedy od dubna 2019 všechno zvládli?

 

Rozšíření databáze

2 700 nových kontaktů
4 900 reaktivovaných kontaktů

Zvýšení Open rate

Průměrný Open rate 2019: 28 %
Průměrný Open rate 2022: 39 %

Navýšení tržeb

Celkové tržby z e-mailingu: 9 350 000 Kč

 

Jak vidí spolupráci s námi samotný klient?

Newslettery nám pomáhají komunikovat se zákazníky, kteří nás znají a důvěřují nám. Udržujeme s nimi tak dlouhodobý zdravý vztah a inspirujeme je tvořivým a zajímavým obsahem. Ještě více než skvělé tržby nám dělá radost, že zákazníci mají opravdu chuť zjistit, co se v newsletterech dozví a následně se to pak pozitivně odráží i v návštěvnosti našich stránek.

 

Na celý marketing se díváme komplexně a dobře víme, že jeden nástroj všechno nezvládne. Nejinak tomu je u KitchenAid, kde toho máme na starosti mnohem víc. Nejlepším prvním krokem k úspěchu bude konzultace s námi, stačí se ozvat!

 

IC Ecomail(mensi velikost).png

Náš e-mailingový mástr Verča při přebírání certifikace Ecomail.cz

ZPĚT NA VÝPIS BLOGU chci nezávaznou konzultaci

Naše kompetence