Co má společného Google a komunismus?

Dne 11. 6. 2019 Byznys

Google je všeobecně vnímán jako tahoun pokroku. Co se ale stane, když při svém vývoji na nějakou zemi zapomene? Právě teď to totiž vypadá, že ČR začne ve svém technologickém růstu vůči západnímu světu nabírat další deficit. Absence české verze hlasových asistentů nám může do budoucna pěkně zatopit.

To, co v ČR vypadá jako výstřelek moderní technologie, se v západním světě pomalu stává standardem. V Americe právě vyrůstá generace, pro kterou bude normální ovládat drtivou většinu technologií hlasem. Každý rok, během kterého Google ve svých asistentech nepodporuje češtinu, vnímám jako obrovské riziko. Propast mezi tím, jak technologie využívají lidé v 80 zemích světa a jak je využíváme u nás, se s postupujícím časem významně rozšiřuje.

 

Nač ta hysterie?

Abychom si rozuměli, zdaleka nejde jen o pár desítek tisíc nadšenců (tzv. early adopters), kteří tyto technologie aktivně vyhledávají. Virtuální asistenty, jako je Google Home, Alexa nebo Siri, dnes využívají desítky milionů lidí v 80 zemích světa a očekává se, že okolo roku 2025 bude existovat na světě stejné množství digitálních asistentů, jako je na zeměkouli lidí.

V USA má přístup ke Google Asistentu každé třetí dítě. Je to tak daleko, že ve školách už vznikly metodické postupy, jak hlasové asistenty využít k výuce. Firmy se ve velkém připravují na adopci hlasových asistentů, prostřednictvím kterých budou lidé svým hlasem nakupovat a provádět rezervace. Brzy také přestane být nestandardní, když rezervaci do vaší oblíbené restaurace za vás udělá virtuální hlasový asistent.

Pro úplnost můžu zmínit ještě další efekty hlasového ekosystému, mezi které patří simultánní překlad pomocí hlasového asistenta, automatizované přidání titulku k videu nebo ovládání celé domácnosti pomocí hlasových pokynů.

 

Hlasový asistent Google a pokrytí jeho jazykových verzí

Na mapě světa je to jasně vidět. Nerad vidím ČR mezi jejími bílými místy.

Google Conference I/O2019

V Česku čekáme

Stojíme před velkým technologickým mezníkem. A zatímco vyhlížíme naši jazykovou vstupenku, napadá mě jedno zajímavé srovnání. Říkám si, že poslední výraznou brzdou technologického rozvoje v ČR byl vlastně komunistický režim. Po jeho pádu se zdálo, že jen my sami budeme schopni ovlivnit, jestli budeme patřit do moderního světa. Zatím to však vypadá, že nám nezbyde než čekat, až se vývojáři Googlu dostanou k další položce svého to-do-listu.

 

Přirozená dynamika obchodu

Je jasné, že Google je firma, která vydělává peníze, a nejdříve jde po „nízko visícím ovoci”. Tedy po těch jazykových verzích, které mají potenciál okamžité adopce (navíc čeština je poměrně komplikovaný jazyk). Googlu se tedy v tomto ohledu nedá nic vyčítat.

Je ale otázkou, zdali by se tímto směrem neměl ubírat lobbing politiků na mezinárodní úrovni. Aby nebylo pozdě a nezůstali jsme od zbytku světa na blíže neurčenou dobu pomyslně odříznutí.

To, kolik let technologického zpoždění nabereme, teď bohužel není v našich rukou. Se stále rostoucí rychlostí technologického pokroku (která je nesrovnatelná s pokrokem v 90. letech), je otázkou, zdali se nám někdy podaří tuto propast zacelit a dohnat západní svět. Máte na to jiný názor? Napište mi, rád to s vámi proberu.

 

Michal Baturko Olbert

ZPĚT NA VÝPIS BLOGU chci nezávaznou konzultaci

Naše kompetence