4 roky In creative: divoká marketingová jízda

Dne 27. 11. 2018 Život v IC Byznys

30 zaměstnanců, v součtu okolo 2 700 klientů, 50 000 hodin práce ročně a obrat v desítkách milionů korun. Taková jsou čísla prvních 4 let naší existence, která jsme před pár měsíci oslavili. Jak se nám podařilo vyrůst z nuly na taková čísla? To vám odhalí náš obchodní ředitel Jakub. Své bezprostřední dojmy vám pak v rychlém rozhovoru naservíruje marketingový ředitel Michal.

 

Od nuly k virtuálním prohlídkám

Psal se rok 2013, kdy se dva dlouholetí kamarádi dozvěděli o tom, že Google rozšiřuje svůj projekt Street View na Českou republiku. Byl jsem to já a Zdeněk Králík – zakládající společník In creative. 

Vzhledem k našim zkušenostem s tvorbou virtuálních prohlídek pro realitní kanceláře byl projekt Googlu velkým lákadlem a logickým pokračováním našeho působení. Po splnění všech certifikací jsme se dali do práce. Focení virtuálních prohlídek bylo natolik žádané, že jsme během prvních měsíců museli posílit jak obchodní tým, tak tým fotografů. Oba týmy v součtu čítaly několik desítek lidí.

Poptávka služeb se ale netočila jenom kolem virtuálních prohlídek. Klienti si začali uvědomovat sílu online marketingu a poptávali u nás i další služby. Spojili jsme proto síly s Michalem Olbertem, se kterým jsme již dříve pracovali na několika úspěšných projektech. Michal se do té doby věnoval marketingu v rámci své vlastní marketingové firmy.

1. 9. 2014 tak vznikla digitální agentura In creative, která měla v té době tři společníky, prvního zaměstnance, desítky obchodníků a fotografů. Začala růst jako z vody, takže jsme postupně zřídili ještě pobočky v Praze a v Ostravě. V roce 2015 se služba Google Street View dostala i na Slovensko, takže jsme naši geografickou působnost rozšířili i tam.

 

4-roky-IC.jpg

Tak to jsme my. In creative po 4 letech působení na trhu.

Zdroj: In creative

Od základních služeb ke komplexnímu marketingu

Nic však netrvá věčně. Trh s virtuálními prohlídkami se brzy nasytil a poptávka po nich začala opadávat. I tak jsme jich vytvořili nižší tisíce. Byl však čas posunout se dál.

Zaměřili jsme se na profesionalizaci v oblasti digitálního marketingu a všech služeb, které s ním souvisí. K online marketingu našich klientů jsme začali přistupovat komplexně. Tento přístup se následně stal nezbytným základem pro budování důvěry, kterou nás naši klienti odměňují. Jsme jejich spolehlivými partnery, kteří ví, jak jejich business nejlépe podpořit.

S tím, jak se rozvíjely naše služby, rostl i tým našich specialistů. V prvních měsících Michal intenzivně nabíral nové kolegy, předával jim své know-how a nastavoval standard odváděné práce. Nutno říci, že Michal je velmi náročný, ale ten, kdo s ním dokázal udržet tempo, vyrostl v In creative nejvíce.

 

Jsme Google Partner!

Ve druhém roce fungování jsme získali certifikaci Google Partner, která nás řadí mezi TOP agentury v ČR. V prvních čtyřech letech rostl náš meziroční obrat z marketingových činností ve vysokých stovkách procent. Nezapomínáme však ani na procesní stabilizaci, abychom bez problémů zvládli další růst.

V současnosti je v našem týmu téměř 30 specialistů, kteří jsou profesionálové na PPC, SEO, sociální sítě, copywriting, e-mailing a další oblasti marketingu, které velmi rychle nabývají na síle.

Na konci roku 2017 také došlo ke změně vlastnické struktury. Dohodli jsme se se Zdeňkem, že se nadále budeme In creative věnovat pouze my dva s Michalem. Získali jsme tak novou dynamiku k budoucímu růstu.

 

Budujeme employer brand

Velmi silnou stránkou je náš employer branding, a to jak směrem dovnitř firmy, tak ven. Náš Instagram je výstavní položkou našeho marketingu, tady kovářova kobyla bosa nechodí. Také díky našim spokojeným zaměstnancům, kteří o In creative povídají, kudy chodí, nemáme nouzi o nové zaměstnance.

Nedostatek kvalitních lidí je však problém, který trápí mnoho našich klientů. Řadě firem tato komplikace znemožňuje další růst. V In creative jsme proto vyvinuli speciální koncepci hledání zaměstnanců v online světě, kterou našim klientům pomáháme zaměstnance nacházet a minimalizovat tak riziko plynoucí z nízké nezaměstnanosti. Tuto koncepci jsme pojmenovali OnlineHR.

 

4-roky-In-creative-2-1024x768.jpg

Na oslavě našich čtvrtých narozenin bylo rušno. Při běžném provozu už je nemožné zachytit nás všechny pohromadě.

Zdroj: In creative

Od marketingu k business mentoringu

OnlineHR.cz však není jediným nástrojem, kterým klientům pomáháme nad rámec standardního marketingu. Další takovou cestu představuje aplikace pro sledování cen odběratelů. Tuto službu nabízíme klientům s velkoobchodními aktivitami, kteří potřebují automatizovaně dohlížet na cenotvorbu svých zákazníků.

V mnoha firmách jsme také business konzultanty a jakýmisi konzultanty růstu, což je možné díky dlouholetým seniorním zkušenostem našich specialistů.

Náš přístup bychom mohli shrnout jednou větou: nejsme pouhý dodavatel marketingu. Našim klientům se snažíme být partnery, kteří je pravidelně vzdělávají, aby plně rozuměli tomu, co pro ně děláme. Naše zkušenosti ukazují, že jedině tak je možná opravdu přínosná dlouhodobá spolupráce, stojící na vzájemné důvěře.

Se vzděláváním souvisí také naše časté přednášky v Regionálních hospodářských komorách v Brně, Ostravě a v Praze, které si nás zvou, abychom jejich členům popovídali o marketingu, ale i o tom, jak v současnosti řešit nábor v online světě.

Vydáváme také pravidelné případové studie, díky kterým s námi spolupracují klienti jako Bauhaus, McDonald's a mnoho dalších.

 

4-roky-In-creative-3-1.jpg

„Díky, Kubo. Pěkně jsi to shrnul. Já už přihodím jen pár postřehů.”

Zdroj: In creative

Michale, máš k tomu něco?

Naše personalistka Elen ještě nakonec stihla vyzpovídat marketingového ředitele Michala Baturko Olberta. Přinášíme jeho myšlenky ve speciálním nestylizovaném a nesestříhaném rozhovoru. :)

Elen: Byla to jízda ty první 4 roky, že?

Michal: Neuvěřitelná. Uteklo to jako voda, a přitom jsme toho pro naše klienty udělali tolik. Tolik zajímavých kampaní, tolik nápadů. A získali jsme tolik zkušených kolegů, se kterými je radost pracovat.

Elen: Co byla podle tebe největší výzva, které jste museli čelit?

Michal: Těch bylo hned několik. Tou největší bylo a stále je ustát tak rychlý růst, a to jak personálně, tak hlavně procesně. Přece jen byl rozdíl mít na začátku roku 2017 osm kolegů a na konci roku dvacet.

Elen: A co nějaký ten fuck-up? Přišel?

Michal: No jéje. A že jich bylo. Třeba právě v souvislosti s naším rychlým růstem jsme v hukotu všech událostí tak trochu zapomněli odpočívat. Nevědomky jsme tak tým přetížili do té míry, že to mohlo mít fatální následky. Naštěstí se nám to nakonec podařilo vybalancovat.

Elen: Jaká je podle tebe budoucnost marketingu?

Michal: Toto je spíš na diplomovou práci než na rychlou odpověď. Ale zkusím:

1) Automatizace. Prostupuje digitální marketingem v celé jeho šíři a vítězem bude ten, kdo veškerou rutinní činnost efektivně zautomatizuje. Tak, aby bylo možné klientům dodávat kreativní a promyšlené strategie, kde bude člověk-specialista nezastupitelný vzhledem k jeho chápání souvislostí a vidění “big picture”, které automatizací nenahradíme.

2) Spolupráce s přesahy do dalších oborů. To je téma, které spatřuji už teď a které bude stále zásadnější. Nejefektivnější způsob, jak být klientovi přínosný, je totiž využít veškerých zkušeností a schopností a díky nim přinášet klientům nápady a návrhy i mimo rámec standardního marketingu. Díky tomu mohou vznikat neotřelé kampaně a nápady, které business klienta skutečně někam posunou.

3) Z nástrojů budoucnosti bych určitě zmínil video. Jeho schopnost dodat sdělení cílové skupině je bezkonkurenční. Videa je možné navíc šířit prostřednictvím Facebooku, Instagramu, YouTube a dalších kanálů, takže dokážou mít mnohdy větší zásah než televizní reklama, navíc s mnohem lepším zacílením a měřitelnými výsledky.

Elen: Před jakými výzvami stojí In creative dnes – na konci roku 2018?

Michal: Tou největší výzvou je pečlivé nastavení strategií a plánů marketingu našich klientů pro rok 2019. Je to velká odpovědnost, ale také velká radost. Je skvělé, když máte jasnou vizi, kterou pak týden po týdnu a den po dni měníte v realitu.

Nezapomínáme ani na další vývoj In creative. Pracujeme na takovém posílení našeho středního managementu, aby naše vlajková loď byla méně závislá na svých „otcích zakladatelích” a aby si i nadále udržela pevný kurz v divokých vodách online prostoru.

Elen: Michale, díky za závěrečnou námořnickou vizi a přeji, ať se nám dobře daří i v pátém roce!

 

Jakub Horáček

Michal Baturko Olbert

ZPĚT NA VÝPIS BLOGU chci nezávaznou konzultaci

Naše kompetence